dissabte, 2 de febrer del 2008

800 ANIVERSARI DEL NAIXEMENT DE JAUME I


Avui fa 800 anys del naixement del rei Jaume I que incorporà a les terres de parla catalana el País Valencià i les Illes Balears. Aquest rei és enterrat a Poblet, a poca distància, doncs, de Fulleda.

Així acaba la seva crònica, "El llibre dels Fets":

566. E a en tant alguns dies con nos haguessem en cor danar a Poblet, e de seruir la Mare de Deu en aquell logar de Poblet, e fossem ja partits Dalgezira, e fossem en Ualencia, a nos cresque la malaltia: e plach a nostre Senyor que no complissem lo dit uiatge que fer uoliem...

E aqui en Ualencia en lany de ·M·CC·LXXVI·, ·VIº· Kalendas Augusti, lo noble en Jacme, per la gracia de Deu Rey de Arago, e de Maylorques, e de Ualencia, Comte de Barcelona e Durgell, e senyor de Montpeyler, passa de aquest segle: Cuius anima per misericordiam Dei sine fine requiescat in pace:

Amen.

Aquest libre feu escriure lonra en Ponç de Copons per la gracia de Deu abbat del honrat Monestir de sancta Maria de Poblet: en lo qual Monestir jau lo molt alt senyor Rey en Jacme, aqueyl de que aquest libre parla dells feyts que feu ni li endeuengueren en la sua uida.
E fo escrit en lo dit Monestir de Poblet de la ma den Celesti Destorrens, e fo acabat lo dia de sent Lambert a ·XVII· dies del mes de setembre, en lany de ·M·CCC·XLIII·

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Segurament, el rei En Jaume pujava cap a Poblet amb el desig de descansar-hi i fer alguna cavalcada cap a Fulleda... Era femeller en Jaume, i segurament a Fulleda (... en són les guapes, a Tarrés no tant, a Vimbodí les garrelles i a Montblanc la flor del ram) el devia estar esperant alguna mossa per continuar la cavalcada. GLÒRIA AL REI EN JAUME!!!

Anònim ha dit...

En tenim bon records aquí a Fulleda del rei en Jacme, sobretot les femelles. Tros d'home el Jacme, llàstima que ara els homes ja no són així!!!!