dimecres, 3 de novembre del 2010

EL SETÈ CAMIÓ






Ens passa la crònica de l'excursió, realitzada el passat 23 d'octubre, Núria Arbós de l'Associació de Dones Marinada de Fulleda



La primera foto és de la plaça del Castell de Sant Ferran. Aquí tot és inmmens i ens fan una molt bona explicació del sistema de recollida d'aigues, de les proteccions en cas d'atac, de com un republicà va fer volar el pont i la porta principal d'accés perquè sota hi havia el polvorí i els nacionals estaven a punt d'entrar, de que a les cavallerises es va fer l'últim ple del Govern, de que s'hi guardaven els qudres, etc. Molt interessant.

A la segona foto surt l'Assumpta Montellà (que va venir a Fulleda per la darrera Setmana Cultural) explicant el contingut d'una exposició sobre les obres que van sortir del Museo del Prado durant la guerra civil per por a que el bombardeig les destruís i com van fer camí cap a València i després cap a l'Empordà. Entre els camions que les transportaven hi havia també els que portaven l'or o tresors de la república i que es diu que el setè es va perdre per les muntanyes i encara ara hi ha qui busca l'or enterrat... Simulaven unes caixes de fusta on es devien embalar, de mala manera, els quadres per treure'ls.

A la tercera estem al punt just on el president de la Generalitat i el del País Basc van deixar el cotxe per dirigir-se a un mas i passar la frontera a l'endemà. Havien de passar amb el Negrín, però els va deixar plantats i se'ls va avançar unes hores.


A la quarta somja a la mina Canta, on en Negrin va fer amagar l'or. Ara està abandonada però l'Assumpta explica la història allà a dins, sense llum ni res i és que ho vius... Hi ha un forat al terra d'algú que fa pocs anys va tornar a buscar alguna cosa (l'or que hi havia amagat?) Ella explica que el que va trobar documentat és que el 7è camió portava quadres, que no va poder seguir la comitiva dels altres sis a causa dels bombardeigs i que va girar cua cap a la mina, que va tornar a intentar passar a l'endemà i el pont ja estava volat (el mateix republicà, sembla) i que va passar per la muntanya fins on va poder i després van carregar els quadres a coll per portar-los amb els altres a l'altra banda de frontera. De l'or de la república sembla que en va trobar referència a Sud-amèrica només.

Finalment va llegir uns textes del president Companys abans de ser afusellat i vam cantar Els Segadors davant el seu monument.

Molt emotiu.

2 comentaris:

montse ha dit...

carai núria quina explicació més bona! en dono fe jo també hi era!!!!

Anònim ha dit...

ÚLTIMA HORA: s'ha trobat el setè camió a la punta del terme de Fulleda. Tot s'ha conservat bé.