dimarts, 20 de setembre del 2011

MANUSCRIT DE FULLEDA A LA BIBLIOTECA MUSEU VÍCTOR BALAGUER DE VILANOVA I LA GELTRÚ

A la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú (Garraf) l'amic Vicenç Aguado del Vilosell ha trobat la següent referència en els seus fons (és part documentació que va portar Toda de Poblet):

Mz 1 Ms. 1092

Idus (15) juliol de 1310

1 f. de pergamí; 54,2 + 2,5 x 38

Trasllat fidel d'un document en què la Universitat i els habitants de Fulleda per una part i els habitants i la Universitat de l'Espluga Calba per l'altra, que estaven enfrontats pel domini dels boscos i les pastures, nomenen àrbitres i arbitradors amigables i componedors a Guillem de Miralles "iurisferitus" de Montblanc, a Guillem de Montagut, "iurisferitus" de Regali?, i a Pere Andreu, "iurisferitus" de Cervera.

Don Pere per la gràcia de Déu abat del monestir de Poblet és el senyor de Fulleda i la noble dona na Blanca per la gràcia de Déu abadessa de Vallbona és la senyora de l'Espluga Calba.

Posats d'acord signen el document els representants de les dues viles.

Sig+num mei Romeu Borras de Montblanc, notari

És còpia exacta de l'original feta el dimarts dia 13 de juliol de 1361 davant dels testimonis Guillem de Campo bono e Montblanc i ... tancant el document i hi posa el segell penent.

Al revers: "Fulleda... nº 39", "Instrumentum fac...fuyllada". "Ponatur in cadascum de fulleda". "1052"(en vermell). Conserva un segell pendent