diumenge, 30 de novembre del 2014

TRES ENTRADES DEL BLOG 'TARRÉS AL DIA' AMB REGUST FULLEDENC

L'amic Josep M. Pasqual ens recull una història de violència del Tarrés del segle XIX que ens fa pensar en episodis similars fulledencs com els que ens van contar la Montse i la Núria Arbós en la darrera Trobada d'Estudiosos de les Garrigues que va tenir lloc l'any passat al nostre poble i que confiem a veure publicades en els propers mesos.
 

http://tarresaldia.blogspot.com.es/2014/11/petits-moments-dhistoria-de-tarres-i_29.html

Un repàs per la nissaga dels Boixadors, senyors de Tarrés i també de Fulleda:
http://tarresaldia.blogspot.com.es/2014/11/ramon-de-boixadors-i-ermessenda.html

I un llegat d'un pintor tarresà inventariat per una fulledenca:
http://tarresaldia.blogspot.com.es/2014/11/els-quadres-del-pintor-damia-roig.html

BON TEMPS PER A UN ARRÒS AMB CAMAGROCS DEL CELLER MATALLONGA DE #FULLEDA

 

CONTINUA LA LLEVANTADA A #FULLEDA I A TOT EL PAÍS



 
 

dijous, 27 de novembre del 2014

BERNAT GRIVART, UN OCCITÀ HABITANT DE #FULLEDA

El 31 d'octubre de 1702, Pere Joan Alsamora pagès de Fulleda ven una peça de terra a Bernat Grivart "pagès del lloch de Baniòs del bisbat de Tarba del regne de França habitant en lo pnt. lloch de Fulleda"
 
 
 


D'altra banda en el llibre Onomàstica de Fulleda es diu que aquest cognom té procedència francesa però de més al nord.


Vingui d'on vingui el cognom, sembla clar que el nostre Bernat Grivart procedia de la Gascunya, del poble de Baniòs (Banios en francès), a l'actual departament dels Alts Pirineus a la regió Migdia-Pirineus. A Fulleda va viure al carrer del Forn i el 1716 ja era mort i qui sap si enterrat en el nostre poble.
 

Església de Baniòs.




dilluns, 24 de novembre del 2014

SANTIAGO VIDAL AQUEST DIMARTS 25 DE NOVEMBRE A LES BORGES BLANQUES


VINGA FULLEDENCS, GARRIGUENCS, CATALANS... HO HEM D'OMPLIR!!*!!

REGALS DE #FULLEDA PER A AQUESTES FESTES!!!


Regals pràctics, regals que sumen. Regala productes de Fulleda!

S’apropen les festes nadalenques i amb elles es multipliquen les ocasions i oportunitats per a tenir un detall amb els nostres amics, familiars, treballadors…
El tronc, Reis, un regal d’empresa, etc. Qualsevol excusa és bona per a donar a conèixer el nostre estimat poble de Fulleda i els seus productes. Aquí us facilitem tres senzilles idees per si us poden servir per a un detallet.

 
Llibre Onomàstica de Fulleda, de Santi Arbós: 5 €
Una interessant publicació editada amb l’objectiu de recollir amb exhaustivitat l’onomàstica antiga i actual del terme de Fulleda.

Targeta USB wafer: 10 €
Un pràctic llapis de memòria, gravat amb l’escut de Fulleda i la imatge del poble, amb una capacitat d’emmagatzematge de 8 gigues de memòria que incorpora el video de Fulleda i la cançó del grup egarenc Sense Sal dedicada a la nostra Vila.

DVD Fulleda: 3,5 €
Amb el video promocional i cançó de Fulleda.


Si esteu interessats, poseu-vos en contacte amb l’Ajuntament
Telf/Fax 973 15 62 01
ajuntament@fulleda.cat

 

NOTES DE #FULLEDA A LA GUERRA DE SUCCESSIÓ


En el llibre La Guerra de Successió a les Terres de Lleida d'Adrià Cases Ibáñez, editat per l'Institut d'Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, hi ha un parell de referències a Fulleda.
 
A l'Annex 1, pàg. 307, en la contribució imposada pels borbònics per a la fortificació de "la plaza de Lérida" el 1709, el nostre poble figura que havia de contribuir amb cinc treballadors o pagar 8 rals de plata per dia.  Per cert, a 31 de gener de 1709 encara no s'havia pagat res... Les Borges, per posar un altre exemple, havia de contribuir amb 15 treballadors, 2 carruatges i 15 rals per dia.
 
A l'Annex 2, pàg. 310, per tal de reconstruir les muralles de Cervera a partir del 13-06-1711, es fa constar que Fulleda havia de pagar 135 lliures catalanes, de les quals n'havia satisfet 54 a 5-08-1711. Una quantitat important ja que l'Espluga Calba, per efectuar alguna comparació, només n'havia de pagar 108.
 
No m'estranya que no sortíssim de pobres!!!

dissabte, 22 de novembre del 2014

I LA MAJORALA DEL TAMBOR DE #FULLEDA 1881 ÉS...


http://www.ahat.cat/Document/0000021507#imatge-8

Teresa Rosich i Balcells, nascuda a Fulleda el 24 de febrer de 1862 (com molts recordareu encara)...
 
Segurament es tractava d'un pandero quadrat o pandero de les mosses que era l'instrument que acompanyava les cançons d'algunes confraries com les del Roser.

 
 
I a la cloenda de la Setmana Cultural fulledenca de l'any passat:

 
http://fulleda-pqp.blogspot.com.es/2013/08/cloenda-de-la-setmana-cultural-de.html

Vós, fadrinet de la burla,
teniu modo de parlar
que vostre parlar designa
que a Fulleda no n'hi ha.
A Fulleda i fora vila,
totes les heu festejat,
us pensàveu fer la tria
i amb no res us heu quedat.

divendres, 21 de novembre del 2014

TALLER DE CUINA AQUEST DESEMBRE A #FULLEDA A CÀRREC DE XAVIER BENET




Segons ens informa la regidora de Joventut de l'Ajuntament de Fulleda, el taller de cuina a càrrec de Xavier Benet de l'Hostal Benet de les Borges Blanques serà els següents dies -falta confirmar l'hora- a la Sala:
 
  • 8 de desembre (dilluns tarda, és festiu)

  • 14 de desembre (diumenge tarda)

  • 21 de desembre (diumenge tarda)
 

UNS PLAÇA AMB ARRELS FLORENTINES A LA FULLEDA DEL XVIII

 
El llibre Onomàstica de Fulleda (Garrigues) diu sobre aquest cognom:
 
 
i tot i que existeix una població a la Noguera amb el nom de Bellfort, es tracta sens dubte d'una errada important tenint en compte que Mn. Boada és clar a l'hora d'atribuir orígens a la península itàlica per a aquests Plaça:

 
 
 
Però a quina població hauríem de cercar l'origen d'aquestes persones de cognom Plaça? Després d'un estudi a fons creiem que es tracta del poble de Belforte al municipi de Radicondoli a la província italiana de Siena. Curiosament, l'església d'aquesta població està dedicada a Santa Maria (Assumpta) i també és del segle XIV com la de Fulleda.
 
 


SANTIAGO VIDAL A LES BORGES BLANQUES, DIMARTS 25 DE NOVEMBRE!


FULLEDENCS, GARRIGUENCS, NO HI FALTEU!!*!!

dijous, 13 de novembre del 2014

LA SANTA CREU CELEBRAR...


"Als 7 de febrer de 1700, lo majoral del Sant Cristo del any 1699 qui és Pere Jaume Ribera lo qual féu 1 quartera  6 cortans de blat de aplegues y ha venut a raó de 1 lliura 18 sous quartera, val 2 lliures 14 sous, y ha fet en la plasa 13 lliures 3 sous 6 diners que tot junt suma 15 lliures 17 sous 6 diners. En descàrrech són los partits següents: Primo ha pagat als músichs 8 lliures; ítem al Pare predicador, 3 lliures 4 sous; ítem per las aygua-rosseras, 1 lliura; ítem per la vida dels músichs, 2 lliures 16 sous; ítem per aygua-ros 8 sous; ítem per tres pardius per lo gasto del Pare predicador 12 sous; ítem per los officis de Santa Creu 8 sous, los quals comptes ha donat al majoral del corrent any 1700 qui és Jaume Arrufat, en presència del senyor batlle y de mi Pere Joan Amat, vicari." 

 



Veiem que l’any 1699 la confraria de Sant Crist de Fulleda es finançava a través de les plegues de blat i dels balls que tenien lloc a la Plaça –actual plaça Vella o placeta del Po- suposem que per la festa de Santa Creu, el 14 de Setembre, antiga festa major. Els diners recaptats es destinaven al pagament dels músics (als quals també s’havia de pagar la manutenció), al pagament d’un predicador (que sabem que es cruspia tres perdius), als oficis religiosos de la festa i a la compra de aigua-rosseres i aigua-ros, elements que intervenien en el ball. L’aigua-ros és un perfum d’aigua de roses destil·lades, mentre que les aigua-rosseres  (no cal que ho busqueu al diccionari...) devien ser una espècie d’almorratxes, és a dir,  de càntirs de metall o de vidre de molts brocs i força adornats que servien per tenir-hi aigua d’olor. Al final d’alguns balls s’acostumava a llançar una aigua-rossera al mig del balladors que es trencava i s’escampava el perfum que contenia.

No sabem en quina data van deixar de fer-se aquests balls, que han perdurat en alguns llocs, però ja no ens n’ha arribat cap testimoni oral i els documentals són força escassos.


 
 

 

diumenge, 9 de novembre del 2014

RESULTATS DEL 9N A #FULLEDA


PARTICIPACIÓ: 53 (100%)

  • SÍ-SÍ: 46 (86,79%)
  • SÍ-NO: 0 (0%)
  • NO: 1 (1,88%)
  • EN BLANC: 3 (5,66%)

MÉS FOTOS DEL 9N FULLEDENC



BONA PARTICIPACIÓ A #FULLEDA


BON TEMPS PER ANAR A VOTAR A #FULLEDA!!! SOM-HI SI ENCARA NO HI HEU ANAT!!! ANIMEU ALS TARDANERS!!!

  • Anna Rosenfeld


  • Hoy a las 2:41 PM
  • VOTEU, VOTEU I DESPRÉS CAP A #FULLEDA AL DIA EUROPEU DE L'ENOTURISME!!!

    MÉS FOTOS DELS PRIMERS VOTANTS DE #FULLEDA