divendres, 6 de novembre del 2015

UNA INTERESSANT LLINDA DE #FULLEDA AMB LAUBURU I MOLT MÉS






Respecte a una fotografia de l'amic Mateu Esquerda, corresponent a la inscripció d'una llinda de cal Carlos de Fulleda (cal Masó, cal Pons), es va encetar un intercanvi d'idees entre l'esmentat Esquerda, Joan Yeguas, Francesc Xavier Solé i Santi Arbós sobre com s'havia d'interpretar.

Es va arribar a la conclusió que sota el petit lauburu de què parlàvem ahir, s'hi podia llegir "Manel", format amb un anagrama de la Verge Maria per "MA" i les lletres "EL" a més d'una abreviació a sota per la "N". Segurament, es tracta del nom del propietari d'aquella època de la casa, Manuel Pons i Castellà (Fulleda, 1771-????).

Seguidament, "AÑY 1813". Precisament aquest mateix any va néixer una filla de Manuel Pons.


A continuació, la inscripció "A.M." inscrita dins d'un rectangle i en un altre tipus de lletra sembla correspondre a unes inicials d'època posterior. Sens dubte es deu tractar de les inicials d'Andreu Masó i López, advocat barceloní casat amb una fulledenca, que va ser propietari de la casa en les primeres dècades del segle XX. És possible que aquesta "A.M." fes desaparèixer un inicial "PONS", cognom del Manel que trobem a sota el lauburu, i potser algun altre símbol.

Per finalitzar, això que sembla una fletxa -segons els entesos- seria una rella i simbolitzaria la casa d'un pagès. Per cert, en una altra llinda del nostre poble també trobem aquest element. Sabeu on és?