dilluns, 29 d’agost del 2016

PREGÓ DE FESTA MAJOR DE FULLEDA 2016 PER CARME BATET








Excel·lentíssim Alcalde, Regidors, Autoritats presents, Comissió de Festes i Associacions de Fulleda, fulledencs, visitants, amics i companys de Fulleda.

Vull començar agraint de tot cor la invitació a realitzar el Pregó de la Festa Major, una Festa en honor a la Santa Creu. Es per mi, una gratitud i una responsabilitat, alhora que una oportunitat per elogia àmpliament el que es i representa Fulleda.

Començava avui també una festa en un poble italià sacsejat pel terratrèmol, aprofito des de aquí per recordar los amb tota la nostra força, afecte i acompanyament.

Hi ha una frase d´Homer, el gran poeta i rapsoda grec que diu: “No hi ha res tan dolç i millor com la terra que has nascut, encara que tinguis en una terra llunyana i estranya, la millor finca i la més opulenta mansió”. Aquesta terra es la nostra, potser no es la millor però te quelcom especial e inconfusible per cadascú de nosaltres.

Tal com he senyalat el meu sentiment avui es un compendi de gratitud,  respecte i satisfacció.

Primer Gratitud, gratitud per les emocions que he viscut a Fulleda,  aquí hi venia amb la meva família i ja m´hi vaig curar, quant encara no tenia un any i   m’havia empassat uns cèntims que no em van deixar menjar, durant 3 setmanes. Aquí tinc els primers  records de viure amb la meva àvia l´agost del 64.  A ella, la segona filla de cal Xavalla, una dona que va lluitar contra les adversitats  i fets d’aquells dificultosos anys, li vull dedicar aquest pregó.

Aquí em trobava amb la Pepita de Cal Pubill,  els cosins, entre ells la M. Rosa, la M. Pilar, el Josep M,   el gronxador  que fèiem amb una corda lligada a un cabiró de l'estable, l´estació de Vimbodí, el cotxe del Cico, la dificultosa carretera de Tarrés a Fulleda, les tres noies que cantaven a l´Església, la botiga de cal Po, el Josep Ramón de cal Ferré que venia i m´agafava de la mà i deia que era la seva nòvia, pujar a la torre i descobrir el colors torrats dels camps i les postes de sol, tot el que la meva tieta Adela i la meva mare veien com a normal,  era tot un món. 
Descobrir que jo era de Valls, però que nosaltres érem de Fulleda i aquest fet es tenia que portar dintre, perquè partíem de una terra de gent humil i només amb molt d´esforç, s’avançava. Ho teníem que tindre sempre molt present, amb molt amor i respecte pels racons, les tradicions i la gent de Fulleda.

Hi després amb el temps  l’envalat de ratlles de la plaça i el sobresalt de la musica i els balls.

La Festa Major sempre a sigut un esdeveniment important en la vida de tots nosaltres.

En segon lloc Respecte! Ara després d´uns anys,  sento un profund respecte per Fulleda i la seva gent. Redescobrir la historia pròpia  del nostre territori, i això ho agraeixo  també, als “Estudiosos de les Garrigues”, als seus estudis i jornades ens fan entendre les paraules de Miquel Martí Pol quant diu “De res a poc, i sempre amb vent de cara”

Quant d´esforç diari es posa, per fer créixer i per viure aquets territori. Un esforç sostingut en el temps, per sobre  dels fruits, per sobre de qualsevol ajuda. Ningú com els pagesos d´aquí, entenen el que significa.   Alhora descobrim, que aquest esforç i aquestes circumstancies son les que fan que es generi aquest gran respecte,  i això ens omple de confiança, i aquesta confiança es la que fa que Fulleda i la gent de Fulleda,  facin d´aquí un lloc valorat i estimat, perquè es un lloc veritable, i per això ens hi sentim tant bé, i fa que sigui atractiu per tots nosaltres i per molta gent, perquè es autèntic  i fa que sigui un lloc a on valgui la pena viure-hi.
         Seguint amb  paraules del poeta, que ho expressen molt be ens diu:

“Tenim a penes el que tenim i prou: l'espai d'història
concreta que ens pertoca, i un minúscul territori per viure-la.
Posem-nos dempeus altra vegada i que se senti
la veu de tots solemnement i clara”.

Per últim satisfacció! Sento una gran Satisfacció per compartir amb vosaltres aquesta historia, aquestes vivències i aquest temps.  Satisfacció per formar part d´un poble de gent forta, treballadora i acollidora.  Satisfacció per ser hereva de Dones de Fulleda, dones del passat, de cabells pentinats i recollits,  de cantis d´aigua de la font i de roba neta las antics safareigs, capaces i senzilles, lluitadores i incansables treballadores. I d´homes plens de coratge i infatigables davant fortes adversitats.
I Sí, la gent de Fulleda es profundament acollidora, es gent que s´obre, dona i comparteix, que viu mirant també als demés.
Els  Valors que trobem aquí, a Fulleda i en el nostre territori, neixen després d´un gran esforç personal i col·lectiu, però estan impregnats, de una gran il·lusió.
Il·lusió per fer créixer el nostre poble, il·lusió perquè prosperi, perquè tots els seus habitants si guanyin la vida i tinguin tots els recursos que necessiten. Aquests, son també els valors que han conformat, l´esperit profund  de esforç dels catalans i que fan que Catalunya sigui un lloc tant atractiu i que gent de tot el mon i vulgui vindre.
Satisfacció per les noves generacions de Fulleda, que ho estimen i s´hi troben be, que comparteixen el que es fa i que volen participar-hi, que gaudeixen d´aquest  territori, i que volen passar-ho be. El que mes ens arrel.la es la alegria compartida,  gaudir i riure tots junts. 
La Nostra Festa Major, ens regala un any mes l´ oportunitat de tornar a viure Fulleda, de renovar les emocions, de compartir i sentir l´amor d´aquesta terra i dels seus habitants.

Acabo amb una paraules encoratjadores de Josep Maria de Segarra en el seu Imne “El cant del Poble”.

Glòria, catalans, cantem,
cantem amb l'ànima!
Un crit i una sola veu:

Visca la pàtria!                                                        

                                               Visca la Festa Major!!!