dijous, 2 de novembre del 2017

SANTI ARBÓS DE #FULLEDA A LA TROBADA D'ESTUDIOSOS DE LES GARRIGUES





PRESENTACIÓ DE “NOTES PER A UN RECTOROLOGI DE FULLEDA”
L’Espluga Calba, 21-10-2017

Bona tarda a tothom.

Un plaer ser avui aquí a l’Espluga Calba que, entre moltes altres coses, és la vila on va néixer ma padrina Ramona, Ramona  Gaya Teixidó de ca l’Agna.

Anem per feina: un rectorologi és bàsicament una llista de rectors d’una parròquia ordenat cronològicament. Aquest treball ha estat facilitat, sense cap mena de dubte, per la digitalització dels fons parroquials de Fulleda realitzada per l’Arxiu Històric de l’Arxidiòcesi de Tarragona amb la col·laboració econòmica de l’Ajuntament fulledenc. Tenint en compte la manca de documentació durant diversos períodes de temps, sobretot en els primers segles de la institució, o la impossibilitat d’accedir-hi per qüestions de confidencialitat pel que fa als darrers cent anys, les dades que oferim són òbviament incompletes i molts cops, sobretot pel que fa a les dates, una mica imprecises i segurament revisables.

Amb les limitacions que tenim pel desconeixement pregon dels primers temps, podríem dividir a grans trets el funcionament de la parròquia fulledenca pel que fa als clergues que la van servir en una sèrie de períodes:

1)      Parròquia independent amb clergues propis?: segurament en un primer període, però no en tenim proves documentals encara.

2)      Parròquia sufragània de l’Espluga Calba: com a mínim a partir del segle XV, servida per vicaris residents o, potser en algun curt període, pel mateix rector de l’Espluga Calba. A partir de 1772, els vicaris es converteixen en perpetus i la dependència de l’Espluga sembla que es va afeblint.

3)      Parròquia independent: amb clergues propis residents a Fulleda, en un període que va des de mitjans del segle XIX a la Guerra Civil de 1936-39.

4)      Parròquia independent amb clergues no residents: a partir del final de la Guerra Civil, els capellans de Fulleda passaran a residir a les rectories de Tarrés i, després, de Vinaixa, parròquies que també tenien al seu càrrec. Darrerament, fins i tot, els clergues viuen en localitats diferents a les parròquies que tenen al seu càrrec que, per altra banda, han augmentat de nombre: actualment comparteixen capellà els pobles de Fulleda, l’Espluga Calba, Vinaixa i els Omells de na Gaia (2017).

Els noms dels vicaris i capellans que van regir la parròquia de Fulleda, així com algunes dades biogràfiques o del seu exercici pastoral, ja els trobareu al treball quan surti publicat.

Només vull afegir un parell de coses no aptes per a oïdes constitucionalistes:

Llibertat presos polítics!
Visca la República Catalana!

Moltes gràcies!

Santi Arbós